12/03/2009

KALTHOM



Dalam kereta tadi budak boy tiba2 cakap pasal pompuan yang dia minat depan ibu. Dalam hati kecik ini I menjerit, “berani gila kau, boy!”

“Boy ni suke gile lah name kalsom. KALTHOM tau. THOM, THOM.” I pon tanye, “budak yang tuh dalam kelas kau tuh name die KALTHOM ke? Yang tuh tuh….” tak bersalah die cerita, “bukan. Name die bukan KALTHOM tapi boy panggil die kalthom sebab boy suke”. I ketawa berdekah dekah tapi tak kua suara. Cover macho. Ibu kat sebelah dah jerit2. “Adooiii, anak aku!”

Dia sambung lagi cerita KALTHOM tuh….

“Nanti kan bila boy dah ade anak….” “AAAAA!!!” ibu jerit kuat lagi…”sabar la ibu, boy cerita.”

“Nanti kalau boy dah ade anak, anak first boy bagi nama KALTHOM. Yang second, KALSUM, third, KALSIUM. Tapi yang KALSIUM tu mestilah anak lelaki. Kalau pompuan die malu nama die.”

nasib baik dah tibe uma cepat. kalau tak cerita KALTHOM tak habis.


3 comments:

cakap la. i dengar nih.